flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішенням Оболонського районного суду міста Києва встановлено земельний сервітут!

24 січня 2024, 15:08

У жовтні 2021 року позивач звернувся до Оболонського районного суду міста Києва з позовом до Громадської організації «Дубовий Гай» про встановлення постійного безоплатного земельного сервітуту щодо частини земельних ділянок відповідача на право проходу та проїзду транспортним засобом, прокладання та експлуатації ліній електропередачі, зв’язку і трубопроводів, забезпечення водопостачання.

В обґрунтування позовних вимог позивач послався на те, що він є власником земельної ділянки в Оболонському районі м. Києва, на якій розташований житловий будинок, що використовується позивачем та членам його родини для проживання. Перешкодою для комфортного проживання, належної експлуатації житлового будинку та ведення господарства стала неможливість підключення будинку до мережі енергопостачання, центрального водопостачання та водовідведення, комунікацій, а також відсутність окремого проходу, проїзду та доступу до земельної ділянки позивача від проїжджої частини. Земельна ділянка позивача з усіх сторін оточена земельними ділянками, що перебувають у приватній власності та не має виходу на проїжджу частину, вздовж якої розташовані мережі та комунікації. Позивач та відповідач не змогли вирішити спірне питання у позасудовому порядку.

Під час розгляду справи з метою всебічного та повного з’ясування обставин справи Оболонським районним судом м. Києва проведено виїзне судове засідання, протягом якого досліджено на місцевості порядок розташування та стан земельних ділянок, що перебувають у власності сторін.

Оболонський районний суд м. Києва дійшов висновку, що позивач не має можливості повноцінно використовувати житловий будинок та земельну ділянку, задовольнити потребу в проїзді й проході від власного житла до дороги загального користування, а також підключення до мережі електропостачання й комунікацій, які проходять вздовж проїжджої частини, без обтяження сервітутом земельної ділянки відповідача.

Крім того, судом прийнято до уваги  неможливість впродовж тривалого часу в добровільному порядку досягти домовленості щодо встановлення сервітут на оплатній основі.

Висновком судового експерта за результатами проведеної земельно-технічної експертизи, зокрема, встановлено, що прохід до земельної ділянки позивача можливий лише через земельні ділянки відповідача ГО «Дубовий Гай».

Заперечення представників відповідача спростовані матеріалами справи, у тому числі, результатами виїзного судового засідання та висновками експерта.

За таких обставин, Оболонським районним судом м. Києва було ухвалено рішення про задоволення позовних вимог.

Київський апеляційний суд погодився з висновками Оболонського районного суду м. Києва та залишив без змін рішення у даній справі.

З повним текстом судового рішення можна ознайомитись за посиланням:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/111211026

Довідково: рішення суду на час публікації оскаржено відповідачем до касаційного суду.