flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оболонський районний суд м. Києва повернув Києву гідроспоруди, що розташовані вздовж річки Дніпро та на півострові-косі "Собаче гирло"

09 березня 2023, 14:29

      У лютому та червні 2022 року до Оболонського районного суду м. Києва надійшли позови Київської міської прокуратури, подані в інтересах держави в особі Київської міської ради про скасування рішень про державну реєстрацію майнових прав, державної реєстрації права власності та визнання недійсним договорів купівлі-продажу.

      Підставою звернення до суду стало встановлення столичною прокуратурою факту незаконної реєстрації речових прав на гідротехнічні споруди, які в силу вимог закону можуть належати виключно територіальній громаді. В загальній сукупності у 2022 році прокуратурою до судів скеровано сім позовів.

      Оболонським районним судом м. Києва, одним із перших, розглянуто позови Київської міської прокуратури, які подано в інтересах держави, та ухвалені рішення про задоволення позовних вимог.

      Так, рішенням Оболонського районного суду від 08 грудня 2022 року, у цивільній справі 756/2181/22 скасовано низку рішень про державну реєстрацію прав та їх обтяжень та проведену на їх підставі державну реєстрацію майнового права на гідротехнічну споруду, що розташована по пр-ту Степана Бандери, 40-Г, загальною площею 3411,47 кв.м.

       Рішенням Оболонського районного суду, яке ухвалене 08 лютого 2023 року, у цивільній справі 756/4176/22 скасовано рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень та проведену на його підставі державну реєстрацію майнового права на гідротехнічну споруду, що розташована по вул. Прирічній, 30-Д, загальною площею 44га.

       Ухвалюючи рішення суд зробив висновок, що гідротехнічна споруда, майнове право щодо якої зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, в розумінні ст. 181 ЦК України є нерухомим майном, оскільки споруда за своїми фізичними властивостями нерозривно пов'язана із земельною ділянкою, на якій розташована, і таку споруду неможливо вільно переміщувати у просторі. Відтак, всупереч твердженням особи, за якою було зареєстровано майнові права, гідротехнічна споруда не може вважатися знахідкою. За наведених мотивів суд прийшов до переконання, що проведення державної реєстрації відбулося із порушення законодавства, що і стало підставою для задоволення позовних вимог.

       Таким чином суд став на захист інтересів держави, повернувши у власність громаді Києва гідроспоруду, що розташована вздовж річки Дніпро у місті Києві та гідроспоруду, що розташована в Оболонському районі міста Києва на півострові-косі "Собаче гирло", площею понад 44 га.

       З повним текстом судових рішень можна ознайомитись за посиланням:

       https://reyestr.court.gov.ua/Review/109244336

       https://reyestr.court.gov.ua/Review/109052300