flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оболонський районний суд м. Києва повернув громаді Києва гідротехнічну споруду «Берегоукріплення багатофункціональне - Причал», що розташована вздовж річки Дніпро біля Парку Наталка

05 червня 2023, 15:27

У лютому 2022 року до Оболонського районного суду м. Києва надійшов поданий в інтересах держави в особі Київської міської ради позов Київської міської прокуратури про скасування рішень про державну реєстрацію майнових прав, державної реєстрації права власності, визнання недійсним договору купівлі-продажу та припинення права.

Підставою звернення до суду стало встановлення столичною прокуратурою факту незаконної реєстрації речових прав на гідротехнічні споруди, які в силу вимог закону можуть належати виключно територіальній громаді. У загальній сукупності у 2022 році прокуратура скерувала до судів сім позовів.

Зокрема, суд у цивільній справі № 756/2184/22 скасував низку рішень про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, а також проведену на їх підставі державну реєстрацію майнового права на гідротехнічну споруду «Берегоукріплення багатофункціональне - Причал», загальною площею 4013,8 кв.м., що розташована у місті Києві вздовж р. Дніпро біля Оболонської набережної та Парку «Наталка» по проспекту В. Івасюка, 10-Г.

При ухваленні рішення суд зробив висновок, що гідротехнічна споруда, майнове право щодо якої зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, в розумінні ст. 181 ЦК України є нерухомим майном, оскільки споруда за своїми фізичними властивостями нерозривно пов'язана із земельною ділянкою, на якій розташована, і таку споруду неможливо вільно переміщувати у просторі.

Відтак, всупереч твердженням особи, за якою було зареєстровано майнові права, гідротехнічна споруда не може вважатися знахідкою.

За наведених мотивів суд дійшов переконання, що проведення державної реєстрації відбулося із порушенням законодавства, що і стало підставою для задоволення позовних вимог.

Таким чином, суд став на захист інтересів держави, повернувши у власність громаді м. Києва гідроспоруду, що розташована вздовж річки Дніпро біля Оболонської набережної та парку «Наталка», площею понад 0,4 га.

З повним текстом судового рішення можна ознайомитись за посиланням:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/111029264

Довідково: рішення суду на час публікації не є остаточним та може бути оскаржене в порядку розділу V ЦПК України.