flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Права учасників бойових дій: вони захищають нас, а хто захистить їх?

01 серпня 2019, 14:57

Вони щодня захищають наш спокій, а держава має захистити їхнє мирне життя. Адже ветерани бойових дій – це не абстрактні особистості, про яких ми чуємо по телевізору, це ті люди, котрі щодня їздять із нами в транспорті, скуповуються в магазині, водять дітей до садочка чи школи, прогулюються в парку… Вони такі ж звичайні люди, як і ми. Проте все ж таки відрізняються тим, що ціною власного життя та здоров’я безстрашно йшли на ризик заради того, щоб в усіх нас було майбутнє.

Тож давайте розглянемо, якими правами вони можуть користуватись.

Учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, ветерани війни та прирівняні до них особи мають право на безкоштовний проїзд:

- усіма видами міського пасажирського транспорту;

- автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості;

- автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньо- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання.

Учасники бойових дій додатково мають право на безкоштовний проїзд міжміським залізничним, водним, повітряним або автомобільним транспортом туди і назад 1 раз на 2 роки або туди і назад 1 раз/рік із 50%-ю знижкою.

Особи з інвалідністю внаслідок війни додатково мають право на безкоштовний проїзд міжміським залізничним, водним, повітряним або автомобільним транспортом:

- І і ІІ групи  – туди і назад 1 раз/рік;

- ІІІ групи – туди і назад 1 раз/2роки або туди і назад 1 раз/ рік із 50%-ю знижкою.

Підстави для отримання права на безкоштовний проїзд:

- посвідчення учасника бойових дій, інваліда війни;

- талони на проїзд (видаються разом із посвідченням).

- паперові, електронні квитки (для проїзду міжміським та приміським транспортом). Для отримання квитка на пільгових умовах пред’явіть у касі посвідчення учасника бойових дій, інваліда війни.

Згідно з рішеннями органів місцевого самоврядування в деяких містах безкоштовний проїзд може надаватися на підставі довідки про участь в АТО. Інформацію можна отримати в місцевих адміністраціях.

Якщо Вам відмовляють у пільговому проїзді:

  1. Уточніть назву та контактні дані перевізника, ПІБ водія. Запишіть номер транспортного засобу, дату, час та маршрут, на якому була отримана відмова. Інформація про перевізника, як правило, розміщена біля водія.
  2. Якщо бажаєте продовжити проїзд – оплатіть його вартість.
  3. Зателефонуйте перевізнику і поясніть ситуацію, яка виникла з водієм.

Якщо в телефонному порядку ситуація не вирішилась, напишіть заяву у трьох примірниках:

- перевізнику;

- органам Державної служби безпеки на транспорті;

- органу місцевого самоврядування, де здійснюється маршрут.

До заяви обов'язково додайте копію посвідчення УБД і копію проїзного квитка, якщо довелось його купити.

 

На які пільги претендують учасники бойових дій?

Ветерани ООС, які хочуть отримати державні пільги, повинні звернутися до Управління праці та соціального захисту населення районної державної адміністрації за місцем прописки (в паспорті). Крім того, з собою потрібно мати наступний пакет документів:

  • заяву, в якій вказано бажання отримати пільги;
  • паспорт громадянина України та його копію;
  • посвідчення учасника бойових дій та його копію;
  • документ із паспортного столу, в якому зазначено кількість членів сім'ї;
  • ІПН та його копію;
  • документ з інформацією про житлові умови, а також платіжні документи з сумами виплат за комунальні послуги.

 

Пільги на навчання:

Професійне зростання та особистісний ріст задля повернення у соціальне життя – це пріоритет державної політики у сфері соціального захисту учасників бойових дій.

Тому держава надає учасникам бойових дій та їхнім дітям державну підтримку для отримання професійно-технічної та вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах. У тому числі підтримка надається дітям військовослужбовців, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, до закінчення навчання, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.

Така підтримка може надаватися у формі:

  • безкоштовного забезпечення підручниками, доступом в інтернет, до систем баз даних у навчальних закладах, проживання в гуртожитках;
  • виплати соціальної стипендії;
  • повної або часткової оплати навчання за рахунок бюджетних коштів чи шляхом надання пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти та ін.

Право на першочергове зарахування дітей в дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади встановлено для дітей військовослужбовців у Законі України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

 

Чи мають право учасники бойових дій на отримання земельної ділянки?

Виділення земельних ділянок учасникам бойових дій здійснюється на підставі статті 118 Земельного кодексу України.

Відтак, залежно від цільового призначення учасник бойових дій може безкоштовно отримати земельну ділянку з земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

- для ведення особистого селянського господарства – не більше 2 га;

- для ведення садівництва – не більше 0,12 га;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 га, в селищах – не більше 0,15 га, в містах – не більше 0,1 га;

- для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,1 га.

У сфері ЖКГ:

  • 50% знижки на квартплату в межах норм: 21 кв. м загальної площі житла на кожного, хто постійно в ньому проживає, і плюс 10,5 кв. м на сім’ю;
  • 50% знижки на оплату за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та ін.) та скрапленим балонним газом для побутових потреб;
  • 50% знижки вартості палива, в тому числі рідкого в межах норм, встановлених для продажу населенню – для осіб, які не мають центрального опалення;
  • позачерговий безоплатний капітальний і першочерговий поточний ремонт житла;
  • першочергове обслуговування підприємствами побуту, громадського харчування, ЖКГ, міжміського транспорту та ін.

Якщо Ваші права порушуються, звертайтесь до правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» 0800 213 103, і Ви отримаєте не тільки правову консультацію, але й безкоштовного адвоката від держави.

Станіслав Куценко,

очільник столичної юстиції