flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як отримувати аліменти з-за кордону?

21 травня 2019, 10:30

Українки все частішевиходятьзаміж за іноземців. Протеінодівиникають ситуації, коли подружнєжиття не ладиться, тому доводиться розлучатись. У цьомувипадкупостаєпитанняутриманняспільнихдітей.

Така ж історіясклалась у Наталі, котравийшлазаміж за Алі з Франції. Через деякий час у них народилась донькаНіка. Проте на третьомуроціспільногоподружньогожиття, дізнавшись про зрадукоханого, жінка подала на розлучення до суду і повернулась на батьківщину.

За рішенням суду місцепроживаннядитинибуловизначено з Наталею, а для Аліпризначенощомісячнувиплату на утриманнядитини у розмірі 3 тисячгривень.

Відтак батьки зобов’язанісплачуватиаліменти на утриманнядітей – і громадянство та країнапроживання тут не маютьжодногозначення.

Право на особливепіклування і допомогунеповнолітнімгромадянамгарантуєЗагальнадекларація прав людини, зокрема, ч. 2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини, яка булапідписанаУкраїноюще у 1990 році. Відповідно до неї, батьки або ж опікунинесутьосновнувідповідальність за забезпечення в межах своїхфінансовихможливостей та умов життя, необхідних для розвиткудитини.

Чисельніміжнародні договори є беззаперечним аргументом для стягненняаліментівізбатьків, якіпроживають за кордоном, незалежновідїхньогогромадянства. І якщосклалисяпевні, часом навітьдоволінеприємніобставини, і один ізбатьківвідмовляєтьсясплачуватикошти, посилаючись на проживання в іншійкраїні, на підставі закону ви можете звернутися до компетентнихорганів. Цеможе бути звернення з позовом до суду за місцемпроживанняпозивача – до українського суду, або ж за місцемпроживанняплатникааліментів – тобто до іноземного.

Післяприйнятогорішення про задоволеннявимогщодостягненняаліментівпозивачунеобхідноотримати пакет документів, передбаченийвідповіднимміжнародним договором (зокрема, довідку про невиконаннячичастковевиконаннярішення на територіїУкраїни). Післяцьогоможнарозпочинати процедуру визнання і виконаннярішення суду України на територіїіншоїдержави.

Для цього один ізбатьківчиопікундитиниподаєклопотання про визнання та виконаннярішення суду України разом ізнеобхідним пакетом документів (передбаченихвідповіднимміжнародним договором) до територіального органу МіністерстваюстиціїУкраїни. Мін’юстперевіряєналежністьоформленнядокументів та направляєїх до компетентного органу іноземноїдержави, де проживаєборжник. Післяцього суд відповідноїкраїнивирішує, чизадовольнятиклопотання.

Підстави для отриманняаліментів в Україні

Обов'язокбатьківутримуватидитину до досягнення нею повноліття (18 років) закріплено в ст. 180 СК України.

Обов'язокутримуватидитинузакріплений як за матір'ю, так і за батьком.

Відповідно до ст. 181 СК України сума коштів на утриманнядитинивстановлюєтьсяабо за домовленістюміжматір’ю і батьком, абоприсуджується за рішенням суду.

Сума на утриманнядитини (аліменти) стягується на користь того з батьків, з ким проживаєдитина.

#ЧужихДітейНеБуває

Загалом з початку року в столиці вже стягнули майже 80 мільйонів гривень аліментів на користь більше 11 тисяч дітей.

Закон України №2477-VIII «Про внесеннязмін до Податкового кодексу України», якийініційованийМіністерствомюстиціїУкраїни та набувчинності 28.07.2018, спростив процедуру виплатиаліментів для нерезидентів. Тому наразіаліментивідгромадянінших держав в Україні не оподатковуються.

Також для дбайливихбатьків, якіпіклуються про розвитоксвоєїдитининоваціями другого пакету законів «Чужих дітей не буває», передбаченаподатковазнижка на сумикоштів, сплаченихплатникомподатку на користьвітчизнянихзакладівдошкільної, позашкільної, загальноїсередньої, професійної (професійно-технічної) та вищоїосвіти для компенсаціївартостіздобуттявідповідноїосвіти такого платникаподатку та/або члена йогосім’їпершогоступеняспоріднення.

Захищайтесвої права разом ізМін’юстом!