flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо апеляційного оскарження вироку стосовно Януковича В.Ф.

26 лютого 2019, 09:40

Оболонський районний суд м. Києва повідомляє, що станом на 25.02.2019 (останній день оскарження вироку) у справі за обвинуваченням Януковича Віктора Федоровича захисники обвинуваченого подали до суду п’ять апеляційних скарг:

 

  1. захисник Рябовол Ю.П. просить скасувати вирок та виправдати Януковича В.Ф.;
  2. захисник Байдик О.А. просить змінити вирок, виключивши з нього посилання на певні докази та обставини;
  3. захисник Горошинський О.О. просить скасувати вирок, а кримінальне провадження стосовно Януковича В.Ф. закрити;
  4. захисники Біленко Б.В. та Фозекош А.А. просять скасувати вирок та призначити новий судовий розгляд у суді першої інстанції;
  5. захисники Сердюк В.А. та Федоренко І.Л. просять апеляційний суд додатково допитати 48 свідків, вирок скасувати, а кримінальне провадження стосовно Януковича В.Ф. закрити; скасувати арешти на майно, що накладені в межах даного кримінального провадження.

 

  Загалом, апеляційні скарги викладені на 478 аркушах.

  Окрім цього, захисник Байдик О.А. звернувся до суду з заявами про виправлення допущених, на його думку, описок у вироку.

  Зокрема, захисник просить Оболонський районний суд м. Києва виключити з мотивувальної частини вироку посилання на обставину, що пом’якшує покарання Януковича В.Ф.: вчинення злочинів під впливом залежності від представників влади Російської Федерації.

  Також, захисник просить Оболонський районний суд м. Києва виправити у резолютивній частині вироку суму процесуальних витрат, які підлягають стягненню з Януковича В.Ф. з 98 561 грн. 20 коп. на 58 521 грн. 20 коп.

  Дотримуючись конституційної засади судочинства (забезпечення права на апеляційний перегляд справи), у відповідності до вимог ч. 1 ст. 397 КПК України, через три дні після закінчення строку апеляційного оскарження вироку (тобто 01.03.2019) кримінальне провадження буде надіслано до Київського апеляційного суду.

  Задля дотримання права на апеляційний перегляд справи, питання щодо виправлення можливих описок буде вирішено Оболонським районним судом м. Києва після закінчення провадження з перегляду вироку суду.   

  Нагадаємо, що вироком Оболонського районного суду м. Києва від 24 січня 2019 року Янукович В.Ф. засуджений за вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України, а саме – державну зраду, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній недоторканності та державній безпеці України, а саме: надання іноземній державі – Російській Федерації та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

   Також, Янукович В.Ф. визнаний винуватим у вчиненні злочину проти миру, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 КК України, а саме – пособництво у веденні агресивної війни.

   На підставі ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, Януковичу В.Ф. визначено остаточне покарання у виді 13 років позбавлення волі.

   Водночас, Януковича В.Ф. визнано невинуватим у пред’явленому обвинуваченні та виправдано за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК України, у зв’язку з недоведеністю, що в діянні обвинуваченого є склад кримінального правопорушення.

  Згідно вироку суду строк відбування покарання Януковичу В.Ф. буде відраховуватися з часу його затримання.

  Вирок не набрав законної сили оскільки оскаржений стороною захисту.