flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Забрали документи і не заплатили: як захисти трудові права?

17 квітня 2019, 15:19

Обіцяли золоті гори, а натомість забрали документи і силою змушували працювати, після кожного питання про обіцяні гроші – били людей. На жаль, це не сюжет із фільму, а справжні життєві історії українців, котрі потрапили у трудове рабство. Звісно, кожен може думати: «Зі мною цього не трапиться, цедесь далеко та не реально.» Однак, сімейній парі фермерів з-під Одеси вдалось протягом кількох років тримати в трудовому рабстві близько сотні українців. На роботу потерпілих заманювали обманом спеціальні вербувальники. Обіцяли зарплату до 500 грн на день, а такожжитло і харчування. Погодьтеся, перспектива заробити хорошу суму за відносно короткий час дуже заманлива. Людей шукали найчастіше на вокзалах, особливо, із соціально незахищених верств населення. Після того, як жертв доправляли до бараків – у людей забирали документи, телефони і змушувалипрацювати на полі – до 13 годин поспіль, а годувалитільки раз, причому, у антисанітарнихумовах. У минуломуроці в результатіспецопераціїзатримали 13 членівцієїгрупи. У них вилучилизброю, автомобілі та мільйонгривеньготівкою.

Випадки трудового рабства не поодинокі. Також у цьомуроці на Волинізаарештували 29-річного громадянинаУкраїни і 31-річного іноземця, якіпідозрюються в торгівлі людьми, а у Харковіправоохоронцізатримали 26-річну жінку, яка хотілавідправити у сексуальне рабство до РеспублікиКіпр 24-річну дівчину. Правопорушникамзагрожує  покараннявідп’яти до дванадцятироківпозбавленняволі за вчиненнікримінальногозлочину, передбаченого ч. 2 ст. 149 (торгівля людьми абоінша незаконна угода щодолюдини) Кримінального кодексу України.

У вересніминулого року на Прикарпаттізвільнили 30 людей, якихутримувалипротягомдвохроків, серед них булотроєдітей.

Пам’ятайте, що Ваше право на працюреалізується укладанням трудового договору!  Це перший документ, якийпередбачає ряд соціальнихгарантій. Відтак, трудовийдоговір — це угода міжпрацівником і роботодавцем, якоюпередбаченозобов’язанняпрацівникавиконуватипокладену на нього роботу, дотримуватися правил трудового розпорядку, а роботодавець — забезпечитиналежніумовипраці та вчасновиплачуватизаробітну плату.

Найчастішетрудовийдоговірукладають на невизначений строк. Тобто Ви можете працюватидоти, доки не вирішитезвільнитисяабо у роботодавця не виникнутьпідстави для звільнення.

Вербувальники часто можутьобіцятиневажку та високооплачувану роботу без жоднихвимог, безкоштовнежитло та офіційну роботу зівсімасоціальнимигарантіями. Проте на діліможнаотримати:

-        нелегальнепрацевлаштування,

-        обмеження свободи пересування та контактів із зовнішнім світом,

-        позбавлення паспорту та інших документів,

-        фізичне та психологічне насилля

-        нав’язування «боргу», котрийпостійно росте та який треба відпрацювати.

У 2016 роцібулазатвердженаДержавнасоціальнапрограмапротидіїторгівлі людьми на період до 2020 року. Основнаїї мета – запобігтиторгівлі людьми, налагодитиефективну систему виявленняосіб, яківчиняютьтакізлочиниабосприяютьїхвчиненню, а такожзахист прав осіб, постраждалихвідторгівлі людьми, особливо дітей, та наданняїмдопомоги. Відповідно до цієїпрограми в Українінадаєтьсядержавнапідтримка особам, якіпостраждаливідторгівлі людьми, зокрема, соціальна, медична, правова, освітня та матеріальна. Для набуттястатусу постраждалоговідторгівлі людьмипотрібнозвернутися в будь-яку державнуадміністрацію, не обов'язково за місцемпроживання.

Стаття 15 Закону України «Про протидіюторгівлі людьми» визначає процедуру встановлення статусу особи, яка постраждалавідторгівлі людьми: місцевадержавнаадміністрація проводить співбесіду з особою, щодоякоїрозглядаєтьсяпитання. У разінеможливостіпроведенняспівбесіди через психологічнийчифізичний стан постраждалого, встановлення статусу проводиться на підставііншихданих. Загалом процедура триває до одного місяця. Даліособівидаєтьсявідповіднадовідка. Статус встановлюється на термін не більше 2-х років, але може бути продовженийще на 1 рік.

Звісно, економічна криза в Україні та війна на Донбасіпідштовхнулибагатьохукраїнців до рук шахраїв, адже брак грошей змушує людей погоджуватисянавіть на сумнівніпропозиціїроботи.  Проте такого, щоблюдинавийшла з дому і їївідразу продали в рабство -  не буває. Найчастішеподібних жертв знаходять через оголошення в інтернеті. Наприклад, розміщуютьсяоголошення про роботу абостажування за кордоном.

Не думайте, щовсіжертви трудового рабства – безграмотні та недосвідчені. Багато жертв торгівлі людьми маютьнеповнуабоповнувищуосвіту, більшість з якихжителіміст. Цеможуть бути бухгалтери, медсестри, вчителічиінженери. Вербувальникаминайчастішеможуть бути і нашізнайомі, якимопосередкованодовіряємо.

Кілька простих кроків, які допоможуть вберегтись від шахраїв:

  1. Для початку перевіртедокументикомпанії, уточніть, чимаєфірмаліцензію. Чипрацюєкомпанія та у якому вона статусіможнаперевірити у відкритомуреєстрі:https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch.
  2. Запитайтеточну адресу, де буде проходитиспівбесіда. Перевіртечиспівпадає вона із фактичною адресоюпідприємства. Не погоджуйтесь  на роботу, якщо вам не даютьконкретнихвідповідей.
  3. Необхідноперевіритиінформацію про роботодавця: подивитисяйого сайт, перевірити адресу фірми, зателефонувати за вказаним телефоном та переконатись, щокомпаніядійсно працює.
  4. Будь-якийвідповідальнийроботодавець попросить пред’явитиоригіналидокументів, але в особову справу йдутьтількикопії.  Якщо Ви уже погодились на підробіток та навіть, якщовпевнені у добросовісностіроботодавця, вартозапросити в ньогодозвільнідокументи. Якщоїхнемає – на роботу не погоджуйтесь. Ви ніяк не захищені.Погоджуючись на роботу також варто такожзапросити в ньогодокументи, щопосвідчують особу.
  5. Підтримуйтепостійний контакт з рідними, розповідаючиїм про своїплани та те, що з Вами відбувається. Часом багато-хтовіритьобіцянкам та до кінця не усвідомлює, що з ним відбувається.  Такожбажанодомовитися з рідними про кодове слово, яке визможетезастосувати у разінебезпеки.
  6. 6. Якщофірма не зареєстрована, але є люди, якіпредставляютьсяїїпрацівниками.Як правило - цешахрайська схема, якщо Вам вдалось виявити, щокомпанія не зареєстрована, а з Вами зв'язуютьсяїї "представники", бажаноспробуватидізнатись будь-якідані про цихосіб, які б допомоглиправоохоронним органам у їхпошуку. Та звісно ж звернутися до відповіднихправоохороннихорганів (поліція, прокуратура).
  7. 7. Важливою є також і безпека в інтернеті. Ретельнослідкуйте за тим, щовиставляєте у соціальних мережах, чиїзапити на «дружбу» приймаєте та яківподобанняпублікуєте.

Безперечнокоженукраїнецьпотенційноможе стати жертвою трудовихработоргівців не тільки в Україні, а й за кордоном. Тож, зауважте, відправляючись на роботу за кордон Вам треба матинаступнідокументи:

- Дійснийзакордонний паспорт.    

- Відповіднуробочувізу.

- Трудову угоду ізроботодавцем.

- Дозвіл на роботу в країніпризначення.

Запам’ятайте! Робота за туристичною, діловою (бізнес) абогостьовоювізою є порушенням закону. Як правило, виїхати за кордон за туристичноючигостьовоювізою і вже за кордоном переоформитиїї на робочунеможливо. Проте і оформитиробочувізу через посередниківнеможливо. Перш ніжпогоджуватися на посередництво при оформленнівізи, дізнайтесь у відповідномуконсульстві, чисправдіцеможливо та яка вартістьцієїпослуги.

Якщолюдинапотрапила у скрутне становище за кордоном, можназвернутися до:

- Посольств, консульськихустановУкраїни за кордоном.

- Державних, міжнародних, громадськихорганізацій, щонадаютьдопомогумігрантам, якіопинилися у скрутномустановищі, і зокремапостраждалимвідторгівлі людьми.

- Місцевихправоохороннихорганів.

- Організаційукраїнськоїдіаспори.

За данимиЄврополу та ООН, щороку до Європиконтрабандним шляхом переправляють 4 млн. людей. За оцінкамидерждепартаменту США, у сучасномурабствіперебувають 27 млн. людей. За іншимиданими, 200 млн. осіб. Доходи відторгівлі людьми щорічносягають 7 млрд. доларів. За данимиМіжнародноїорганізаціїпраці, понад 40 млн. людей у 2016 році стали жертвами торгівлі людьми. Більшучасткувідзагальноїкількості людей, щопостраждаливід рабства, складаютьжінки і дівчата. Торгівля людьми переслідуєтьсязгідно з національнимизаконодавствамикраїн. Попереджуєїї і низка міжнароднихконвенцій, договорів та протоколів. Згідно з українськимзаконодавством, за такийзлочинпередбаченопозбавленняволі на термінвідтрьох до восьми років (в особливихвипадкахможекаратися до 15 років).

Порада для жінок: не погоджуйтесь на заманливіпропозиціїпосередників у пошукахкохання. Накшталт, приватнихзустрічей з іноземцями для налагодженняособистогожиття.

Порада для чоловіків: не погоджуйтесь на роботу у незареєстрованихфірмахнавіть для підробіткувантажникомчирізноробочим.

 

Елементарна уважність та скрупульозність кожного допоможе врятувати від тенет работорговців. Будьте уважні до деталей, перечитуйте документи та запропонований трудовий договір про роботу, не бійтесь ставити багато запитань та перевіряти інформацію. Якщо Вам потрібна правова консультація, звертайтесь до правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» за телефоном 0800213103.

Станіслав Куценко,

очільникстоличноїюстиції